Günlük ev kiralama düzenlemesi Didim’de anlatıldı
Günlük ev kiralama düzenlemesi Didim’de anlatıldı
Didim’de günlük ev kiralama bildirimi hakkında düzenlenen bilgilendirme toplantısında, günlük ev kiralayanlar hakkında bildirim yapmayanlara 10 bin TL ceza verileceği bildirildi.
Didim Ticaret Odası, günlük kiralanan evler hakkında bilgilendirme toplantısı düzenledi. Yapılan son düzenlemelerle bir dizi değişikliğe gidilen günlük ev ve daire kiralamaları konusunda yapılan bilgilendirme toplantısı, Didim Ticaret Odası Aytaç-Nurullah Kocabıyık Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi.
Didim Ticaret Odası Emlak Meslek Komitesi’nin girişimleriyle düzenlenen toplantıya Didim Kaymakamı İskender Yönden başkanlık yaparken, toplantıya Didim Belediye Başkan Yardımcısı Salih Bankoğlu, İlçe Jandarma Komutanı Binbaşı Gürkan Kabakçı, İlçe Emniyet Müdürü Serkan Demircioğlu, kamu kurum ve kuruluşlarının amirleri, sivil toplum kuruluşları temsilcileri, günlük ev kiralayan emlakçılar ile kendi evlerini kiraya veren vatandaşlar katıldı. Toplantının açılışında konuşan Didim Ticaret Odası Emlak Meslek Komitesi ve Oda Meclisi üyesi Deniz Demir, günlük kiralık evler hususunun Didim’de de ciddi sorun teşkil ettiğini belirterek, “Yeni yasal düzenleme çerçevesinde cezai işleme maruz kalmamak için bu toplantıyı düzenledik. Gerekli sunumlar yapılacak, toplantıya katılan herkese teşekkür ediyoruz” dedi.
Kayıt dışı kazancın elde edildiği günübirlik ve haftalık kiralama uygulamasının önüne geçmek için çalışma başlatan Didim Kaymakamlığı, Didim İlçe Emniyet Müdürlüğü bünyesinde Günübirlik Konaklama Yerleri Denetleme ve Tespit Komisyonu oluşturdu. Toplantıda, Didim İlçe Emniyet Müdürlüğü’nde görevli polis memuru tarafından günübirlik kavramı hakkında bilgilendirme yapılırken, “22 Kasım 2016 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren 678 sayılı Kanun Hükmünde Kararname çerçevesinde, günübirlik ev kiralayanlara da kimlik bildirimi zorunlu hale getirildi. Bu düzenleme ile günübirlik kiralanan evler dahil, özel veya resmi her türlü konaklama tesisleri, tüm kayıtlarını bilgisayarda günü gününe tutmak, genel kolluk kuvvetlerinin bilgisayar terminallerine bağlanarak mevcut bilgi, belge ve kayıtları genel kolluk kuvvetlerine anlık olarak bildirmek zorunda. Bu düzenleme, ülkemizde artan terör olayları, genel güvenlik, suça karışan kişilerin takip edilerek yakalanması, ülkemize yasa dışı yollarla giren kişilerin tespiti ve kayıt dışı ekonomi ile mücadele için çıkarıldı” dedi.
KAYITLAR, ANLIK BİLDİRİLMEK ZORUNDA
Genel kolluk kuvvetlerinin terminallerine bağlanmayanlara mülki idare amirlerince 10 bin lira, anlık veri göndermeyen veya gerçeğe aykırı kayıt tutanlara 5 bin lira idari para cezası verileceği bildirildi. Yetkililer, “Bu fiillerin tekrarı halinde işletme ruhsatlarının iptal edilecek. Ayrıca bu maddeye göre verilen idari para cezaları, tebliğinden itibaren bir ay içinde ödenecek. Bu tesisler, genel kolluk kuvvetlerinin terminallerine bağlanmak için gerekli işlemleri 2 ay içinde tamamlayacaklar. Oluşturduğumuz komisyon, bu kanunun uygulanmasını ve denetimini sağlayacak” ifadesini kullandı.
Toplantıda kanun hakkında detaylı bilgilendirmede bulunulurken, “Günübirlik konaklama yapılan yerlerin kullanma izin belgesinde ‘konut’ olarak kullanılmak üzere belediyeler ve özel idareler tarafından ruhsat verilen yerlerin fiili kullanım durumu itibariyle ‘iş yeri’ olarak işletildiği, bu kapsamında söz konusu yerlerin tespit edilmesi ve denetlemeleri yapılacak. Tespit edilen bu yerlerin işletme izninin bulunup bulunmadığı kontrol edilecek. Ruhsatsız olarak faaliyet gösteriyorsa durum ruhsat vermeye yetkili idareye ve diğer ilgili kurumlara bildirilecek” denildi.
TOPLANTI, SORU-CEVAP İLE SÜRDÜRÜLDÜ
Toplantı, bilgilendirme sunumu sonrası soru-cevap olarak sürdürüldü. Toplantıya katılanlar, kanun ve yapılacak işlemler hakkında sorular sorarken, yetkililer tarafından sorular cevaplandırıldı. Toplantıda konuşan Didim Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Osman Coşkun, derneklerine kayıtlı 226 üyenin bulunduğunu belirterek bunların bazılarının aktif olarak faaliyet gösterdiğini, bazılarının da pasif durumda olduğunu söyledi. Didim Belediye Başkan Yardımcısı Salih Bankoğlu da ruhsatlanma konusunda tereddüt edilen bazı konuların olduğunu ifade ederek şunları söyledi: “Bu konuları çözmeye çalışıyoruz. Eğer kiraya verilen konutun tamamı kiraya veriliyorsa, burayı pansiyon olarak ruhsatlandırabiliyoruz. Ama bir konutun belli kısımları kiraya veriliyorsa oranın ruhsatlandırılmasında sıkıntı var. Bunu çözmeye çalışıyoruz. Bu konuda bugüne kadar bir yönetmelik çıkmadı. Müracaatlar ilk İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne yapılacak, oradan bize gelen yazılar çerçevesinde değerlendirmeleri yapacağız.” (EDİZ VERDİOĞLU)